top of page
Foto van schrijverLise-Lotte

Duurzame mobiliteit: in 7 stappen naar groenere verplaatsingen

Een gezonde en tevreden werknemer, is een productieve werknemer. En een gezonde en tevreden aarde, is een productieve aarde. Deze twee overlappen elkaar in het thema mobiliteit. Als ondernemer kun je zowel werknemers als het milieu positief beïnvloeden, door de juiste keuzes te maken. In dit artikel leggen we uit hoe.


We beginnen met een korte intro: wat is duurzame mobiliteit precies? En hoe belangrijk is het? Daarna laten we je zien hoe je mobiliteit verduurzaamt.


Wat is duurzame mobiliteit?

Duurzaamheid is het creëren van een wereld waarin onze kinderen en kleinkinderen nog evenveel kansen hebben als wijzelf. Door binnen de draagkracht van onze wereld te handelen. Het gaat om klimaatverandering, lucht- en waterkwaliteit, biodiversiteit, chemische vervuiling, behoud van ecosystemen en meer.


Duurzame mobiliteit is dus het verplaatsen zonder een negatieve impact op de wereld te hebben.


Waarom is het belangrijk te investeren in duurzame mobiliteit?

Het aandeel dat mobiliteit heeft in de emissies van een bedrijf kan flink verschillen, maar binnen de meeste bedrijven speelt mobiliteit een relatief kleine rol. Niet omdat woon-werkverkeer en reizen naar klanten tot weinig emissies leiden (integendeel zelfs), maar vooral omdat andere factoren nog véél meer uitstoot voor hun rekening nemen. Het produceren van jouw eigen of je ingekochte goederen bijvoorbeeld.


In alle gevallen heeft het zint om je mobiliteit te verduurzamen. Naast het voorkomen van CO2-uitstoot, is mobiliteit ook heel zichtbaar. Het zegt iets over wat jij als bedrijf belangrijk vindt. Met welk vervoersmiddel zien mensen jullie van A naar B gaan? Wat past bij je duurzaamheidsambities, -doelstellingen en employer brand?


Foto van een voorbijrijdende trein
Beeld: Markus Spiske

Bovendien wil je als ondernemer de wetgeving (ruim) voorblijven. Nieuwe leaseauto’s moeten vanaf 2025 bijvoorbeeld volledig elektrisch zijn. Daar kun je dus op voorsorteren.


Ook is duurzame mobiliteit meestal beter voor lichaam en geest; wie met het OV reist, zal meer stappen zetten dan wie van deur-tot-deur met de auto gaat. En zij die naar werk lopen of fietsen, gaan er natuurlijk met de winst vandoor.


Verduurzaam je reisbewegingen in 7 stappen

Met de volgende zeven stappen beweeg je in no-time richting groene verplaatsingen.


1. Stel met elkaar uitgangspunten op

Begin bij het begin: waarom wil je jullie zakelijke reisbewegingen vergroenen? Door met je team te bepalen waarom jullie met duurzame mobiliteit aan de slag willen, maak je hen meteen onderdeel van de veranderingen die jullie mogelijk gaan doorvoeren. Zo creëer je draagvlak.


Denk aan de volgende redenen:

  • Het verkleinen van je milieuvoetafdruk, zodat jullie je duurzaamheidsdoelen kunnen halen

  • Er klinkt een groeiend groen geluid vanuit werknemers, of je wil potentiële werknemers laten zien dat je duurzaamheid belangrijk vindt

  • Het is een logisch moment, omdat contracten binnenkort aflopen of omdat jullie gaan verhuizen

  • Het beïnvloedt welzijn van medewerkers positief

  • Het bespaart kosten

  • Je wil de wereld laten zien dat jij als bedrijf voor ‘groen’ gaat

2. Breng de reisbewegingen van medewerkers in kaart

Om met groene alternatieven te kunnen komen, moet je eerst weten hoe jullie je momenteel verplaatsen: (1) wie reist er in de huidige situatie met (2) welk vervoermiddel en (3) hoeveel kilometers worden daarmee afgelegd?


Maak zo nodig onderscheid tussen:

  • Woon-werkverkeer

  • Reisbewegingen naar klanten en zakenreizen

  • Ritten van en naar leveranciers en afnemers

  • Verplaatsingen tussen locaties

Bereken de uitstoot per rit. Zo kun je zien waar het logisch is om in te grijpen. Komt 95% van jullie uitstoot voort uit vliegreizen naar klanten? Richt je pijlen dan in eerste instantie op deze reisbewegingen.


Met het in kaart brengen van reisbewegingen sorteer je bovendien voor op toekomstige wetgeving. Er komt namelijk een verplichting aan om de CO2-uitstoot van reisbewegingen van medewerkers bij te houden. Dit zal in eerste instantie alleen gelden voor werkgevers met meer dan 100 medewerkers.


3. Bekijk de reisbehoefte per functie

Wanneer je weet welke reisbewegingen essentieel zijn voor de bedrijfsvoering en waar ruimte voor verandering zit, kun je gericht op zoek gaan naar alternatieven. Zo moeten monteurs zonder twijfel naar de klant toe, maar geldt dat niet voor planners.


4. Verken alternatieven

Tijd om werkbare alternatieven te verkennen! Er zijn een aantal mogelijkheden die je kunt verkennen. We lopen er doorheen.


Niet of minder reizen

De allerduurzaamste mobiliteitsoplossing aller tijden is: niet reizen. Is het altijd nodig om naar kantoor te komen? Is het nodig om de klant face-to-face te zien? Vooral als deze in het buitenland zit?


Samenwerken kan in veel gevallen prima via videobellen, chats, gedeelde drives en creatieve tools als MIRO of Mural. Door kritisch te kijken welke fysieke afspraken en werkzaamheden overbodig zijn, kun je de gereden of zelfs gevlogen kilometers naar kantoor, locaties of klanten flink omlaag brengen.


Alternatief vervoermiddel

Vliegreizen zijn vaak het meest belastend. Vooral binnen Europa, kan de trein een goed alternatief vervoermiddel zijn.


Als het om woon-werkverkeer gaat, onthoud dan het ezelsbruggetje STOP. De hiërarchie van meest naar minst duurzaam en gezond is namelijk: stappen, trappen, OV, privé. Lopen is ’t best, fietsen is ook top. Is lopen of fietsen niet mogelijk? Kies dan voor de bus, tram of trein. De hekkensluiter – privévervoer – is de minst wenselijke keus.


Wil je verandering teweegbrengen? Kijk dan, naast vliegreizen, vooral naar hoe je autoritten kunt vervangen door OV of de fiets. Is dat lastig? Dan is carpoolen of een deelauto – zoals My-Wheels, SHARE NOW of Greenwheels een super idee. Want één auto voor één persoon is best zonde als ‘ie grotendeels stilstaat.


Nog beter dan een deelauto is een deelscooter of e-bike. Ook nog eens beter voor het humeur: lekker in de buitenlucht!


Slimme planning

Door reisbewegingen met elkaar te combineren, kun je heel wat kilometers besparen. Bestel nieuwe voorraad in één keer, combineer klantbezoeken met elkaar, of plan het ophalen van mensen of materialen slim. Scheelt vaak ook een boel tijd en geld! Handige tooling kan hierbij helpen.


5. Informeer medewerkers over de alternatieven

Mensen zijn gewoontedieren. We reizen vaak al jarenlang op dezelfde manier. Ook al is het OV verbeterd, is er een mooi fietspad aangelegd, is de laadinfrastructuur verbeterd of hoeven de kinderen niet meer naar school gebracht te worden.


Doorbreek die gewoontes door medewerkers te informeren over alternatieven én over het belang van die alternatieven voor het milieu en de eigen gezondheid.. Bovendien kunnen de bespaarde kosten worden besteed aan dingen die voor medewerkers ook - of zelfs meer - waarde hebben. Persoonlijke ontwikkeling wellicht, toffe bedrijfsuitjes of een budget voor een fijne thuiswerkplek.


Maak het ze daarnaast zo makkelijk mogelijk. Zorg voor voldoende laadmogelijkheden op werk voor auto en fiets, maak deelauto-abonnementen voor werknemers aan, plaats een douche voor medewerkers die met de fiets komen, huur wat e-bikes zodat medewerkers ze kunnen uitproberen of teken handige OV-routes voor ze uit.


6. Stimuleer en faciliteer gewenst gedrag

Een aantal effectieve manieren om werknemers ook écht aan het duurzame vervoer te krijgen zijn:

  • Goede bereikbaarheid van je faciliteiten: Daar begint het. Meestal niet gemakkelijk te veranderen, maar een verhuizing kan wel degelijk de moeite waard zijn. Korte metten maken met de eindeloze files bijvoorbeeld. En waar goede bereikbaarheid van het kantoor met de auto vroeger doorslaggevend was, zul je (met name jonge) sollicitanten nu bijna hardop horen afknappen op locaties die met het OV slecht te bereizen zijn. Loopt je huurcontract bijna af of wordt het kantoor te klein? Pak je kans!

  • Een fietsplan: Een voordelige fiets of e-bike van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde. Een fietsplan wordt steeds populairder!

  • Elektrische leaseauto: wil je tóch voor auto’s blijven gaan, kies dan voor elektrisch. Vanaf 2025 is dat sowieso verplicht..

  • NS Business Card: Zorg ervoor dat er ook een OV-fietsabonnement opstaat. Zo kun je tegenwoordig met het OV (bijna) overal in Nederland komen.

  • Goede thuiswerk faciliteiten: Stimuleer thuiswerken met een vergoeding voor een tweede scherm, een goede stoel en een fijn bureau. Je kunt bovendien een thuiswerkvergoeding voor maximaal €2 per dag aanbieden, waarover je geen loonheffing hoeft te betalen.

  • Uitdagen en belonen: Groen reizen kan leuk zijn! Daag werknemers bijvoorbeeld uit door een autovrije week in het leven te roepen of doe mee aan de nationale Fiets naar je Werk Dag. Beloningen werken ook goed. Geef werknemers een maandelijkse vergoeding als ze níet voor een privéauto kiezen (maar voor een OV-abonnement).

7. Scherp je mobiliteitsbeleid aan

Last but not least: leg je beleid vast. Leg bijvoorbeeld de voorwaarden vast om aanspraak op een elektrische leaseauto te kunnen maken, en welke vergoeding je krijgt als je in plaats daarvan een OV-abonnement kiest.


Wil je een stap verder gaan op het gebied van duurzame mobiliteit? Richt dan een mobiliteitsprofiel in. Dit profiel bepaalt de kaders over hoe er gereisd mag worden, tegen welke vergoeding, met welke vervoermiddelen en vervoerders en op welke momenten.

Waar wacht je nog op? Gaan met die banaan!

Comments


bottom of page